בית המשפט העליון – דיון נוסף על זכאותם לאזרחות של ילדיו של מי שרכש אזרחות מכוח שבות

דנ"מ 5331/24 רשות האוכלוסין וההגירה נ' קלמנט (פס"ד מיום 7.12.2025)
בית המשפט העליון הפך, בדיון נוסף, את פסק דינו בעע"מ 2484/23, וקבע כי ילדיהם הקטינים של מי שקיבלו אזרחות ישראלית מכוח חוק השבות (ושאינם יהודים בעצמם), אינם זכאים לקבלת אזרחות מכוח סעיף 8(א) לחוק האזרחות.
בית המשפט בחן את פרשנות המונח "התאזרחות" בסעיף 8(א) לחוק, הקובע כי התאזרחות של הורה מקנה אזרחות גם לילדו הקטין. השאלה הייתה האם הסעיף חל גם על הורה שרכש אזרחות מכוח חוק השבות, או רק על מי שרכש אזרחות במסלול "ההתאזרחות" הייעודי הקבוע בסעיף 5 לחוק האזרחות.
דעת הרוב קבעה כי הן מבחינה לשונית והן מבחינת תכליות החוק, יש להעדיף את עמדת המדינה. נקבע כי חוק השבות וחוק האזרחות הם מסלולים נפרדים בעלי תכליות שונות: חוק השבות צופה פני עלייה מן הנכר, בעוד מסלול ההתאזרחות מיועד למי שכבר שוהה בישראל. אי לכך, אין הצדקה להרחיב את הוראת סעיף 8(א) על זכאי שבות, מהלך שעלול לטשטש את הגבולות בין החוקים.
לצד האמור צוין כי ניתן לחתור להסדרת מעמד הילדים בכלים אחרים.

רוצים להישאר מעודכנים?

Legal updates signup form

Simple sign up form, found on legal post page footer

"*" אינדוקטור שדות חובה