מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, היאס מפעיל תכנית סיוע לפליטי המלחמה שהגיעו לישראל ומגן על זכויותיהם.

משפחת סביאנקוב, בנתב"ג. צילום: רוני קאופמן

מאז הפלישה של רוסיה לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022, כמעט שליש מהאוקראינים נאלצו לעזוב את בתיהם. נציבות האו"ם לפליטים הכירה בכך אחד ממשברי הפליטות הגדולים בעולם, והעריכה כי יש מעל ל-7.7 מיליון פליטים אוקראינים באירופה ויותר מ-6.9 מיליון אנשים עקורים בתוך אוקראינה. מיליונים נוספים שחיים באזורים שהכי נפגעו במלחמה וזקוקים לסיוע הומניטרי.

בישראל שוהים כ־14,000 פליטים אוקראינים, רובם נשים וילדים בשל גיוסם של גברים בגילאי 18 עד 60 באוקראינה. היאס ישראל היה אחד הגורמים הראשונים שהגיבו להגעתם של הפליטים האוקראינים, והעניק סיוע משפטי למניעת גירושם של פליטים ולהגנה על משפחות.
בתחילת המשבר, הגיעו להיאס פניות רבות לסיוע משפטי לאזרחי אוקראינה שכניסתם לישראל סורבה בנתב"ג אף שיש להם בני משפחה בישראל, ומצאו את עצמם במתקן מעצר. המדינה הכריזה כי תאפשר לאוקראינים יהודים להכנס למדינה בהתאם לחוק השבות, המבטיח לאנשים עם לפחות סב אחד יהודי ולבני הזוג שלהם את הזכות להתיישב בישראל ולהפוך לאזרחים. מעבר לכך, משרד הפנים קבע מדיניות שמגבילה את מספר הפליטים האוקראינים הלא-יהודים שמותרים להיכנס לישראל, וקבע את המכסה ב-5,000 פליטים. מדיניות זו בוטלה לבסוף בבית המשפט העליון.

מאז פברואר 2022 ועד היום, אוקראינים שנכנסים לישראל מקבלים ויזת תיירות, תקפה לשלושה חודשים וללא אישור עבודה רשמי. רישיון זה מחודש מעת לעת עבור מי שנכנסו לישראל לאחר תחילת המלחמה או ששהו בה כדין בתחילת המלחמה. במאי 2022, משרד הפנים הודיע כי אוקראינים מורשים לעבוד תחת מדיניות אי-אכיפה, כל עוד המלחמה באוקראינה ממשיכה והאזרחים אינם יכולים לחזור הביתה. לפיכך, אזרחי אוקראינה אינם מקבלים אישור עבודה רשמי אך רשאים לעבוד בלי כל עוד מדיניות זו מוארכת, ולא תינקט אכיפה כנגד העסקתם.
היאס בחן את האתגרים וחסמים שניצבים בפני פליטי אוקראטנה בישראל, למפות את הסיוע הקיים בארגונים השונים ולגבש תכנית אסטרטגית לטיפול בפערים שלא מקבלים מענים. לצורך כך ערך הארגון סקר צרכים בקרב אוכלוסיית אוקראינה בישראל. הראיונות התמקדו במספר סוגיות שדורשות מענים ומיפו את האוכלוסיה לפי מיקום גיאוגרפי, צרכים, ילדים ומשפחה בישראל, מצב רפואי ונפשי, ביטחון אישי וכלכלי ועוד. הדו"ח שהופק בעקבות הראיונות עמד על החשיבות בתיאום בין ארגונים שונים וביכולת הקהילה להשתלב בשוק העבודה המקומי. מתוך מסקנות אלה נבנתה תכנית הפעולה של הארגון:

סיוע בתעסוקה: על מנת להבטיח שפליטי אוקראינה זוכים לעצמאות כלכלית, התכנית פועלת על מנת להנגיש לאוכלוסיה הזדמנויות בשוק העבודה. התכנית פועלת עם הקהילה האוקראינית ועם השוק הפרטי. בדצמבר 2022, ארגנו שוק תעסוקה בשיתוף פעולה עם ארגון Tech For Change, נציבות האו"ם לפליטים והמרכז לפליטים בחיפה. באירוע השתתפו שבעה עסקים שהציעו למעלה מ-300 משרות, לרבות שטראוס ישראל, נעמת, שורש ועוד. למעלה מ-100 אזרחי אוקראינה עברו ראיונות במקום, ומידע ניתן ל-300 משתתפים. בהמשך, ערך היאס מחקר שוק בשיתוף פעולה עם Mindset ו-ARDC, במסגרתו גם רואיינו פליטים ממדינות שונות בעולם ומעסיקים פוטנציאלים, במטרה לפתוח את שוק העבודה לכלל הפליטים בישראל.

קשרי ארגונים שמסייעים לפליטי אוקראינה: היאס ונציבות האו"ם לפליטים קשרו בין הארגונים השונים שמעניקים סיוע רלבנטי, לצורף שיתופי פעולה והנגשת מידע.

תכנית המנהיגות: היאס, ארגון Tech For Changes והמרכז לפליטים אוקראינים בחיפה הקימו תכנית מנהיגות על-מנת לתמוך ולהעצים מנהיגות ויוזמות פנים קהילתיות, מטעם פליטות מאוקראינה. הקורס הראשון הועבר בחיפה, ובמהלכו הועברו הרצאות שונות ליזמות וניהול של פרוייקטים שונים ביוזמת המשתתפות, וכן בכתיבת קורות חיים למציאת עבודה בישראל.

Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю ухвалило рішенняпродовжити колективний захист українських біженців

בעקבות עתירה לבג"ץ: הוארך ביטוח הבריאות לפליטי אוקראינה
תכנית מנהיגות למבקשות מקלט מאוקראינה
בעקבות מאמץ משפטי: משפחה שנמלטה מאוקראינה התאחדה בישראל

קחו חלק בשינוי

עזרו להיאס לספק שירותים חיוניים לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל