בית המשפט העליון – דחיית בקשת רשות ערעור בעניין הסדרת מעמד מכוח זוגיות

בר"ם 2286/22 Lacereca Jocelyn נ' משרד הפנים (5.4.2022)

בית המשפט העליון דחה בקשה רשות ערעור של אזרחית הפיליפינים ובן זוגה הישראלי בעניין דחיית בקשתם להסדרת מעמדה מכוח היחסים הזוגיים ביניהם.

המבקשת נכנסה לישראל באשרה ורישיון מסוג ב/1 לעבודה בענף הסיעוד בשנת 2010, ושהתה בישראל ללא היתר מאז שנת 2020, אז פוטרה על ידי מעסיקתה. בשנת 2021 היא נעצרה והוצאו נגדה צו הרחקה וצו משמורת. במסגרת השימוע שנערך למבקשת היא טענה כי היא מקיימת מערכת יחסים עם אזרח ישראלי, ולאחר מכן הגישה בקשה להסדרת מעמדה מכוח מערכת יחסים זו.

לאחר שקיים ראיונות למבקשים, משרד הפנים דחה את הבקשה להסדרת מעמדה של המבקשת בנימוק לפיו התגלו בראיון סתירות רבות, ולפיו בחינת מכלול הנתונים בעניינם מעלה כי לא קיים ביניהם קשר זוגי כן ואמיתי.

בית הדין לעררים דחה ערר שהוגש על ההחלטה. במסגרת ערעור שהוגש על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, בית המשפט המחוזי דחה את בקשת המבקשים לסעד זמני לתקופת הערעור, הורה על יציאת המבקשת מישראל, הורה למבקשים להודיע האם הם עומדים על הערעור, וקבע שאם לא תוגש הודעה כאמור, הערעור יימחק. לאחר שלא התקבלה הודעה עד למועד שנקבע על ידי בית המשפט המחוזי, הערעור נמחק, ובית המשפט הורה על חילוט העירבון שהופקד על ידי המבקשים.

המבקשים הגישו ערעור לבית המשפט העליון, במסגרתו טענו כי עמדו בנטל הדרוש להוכחת כנות הקשר ביניהם, וזאת תוך העלאת טענות שונות ביחס להתנהלות המשיבה, לרבות טענות המופנות כלפי מהימנות הפרוטוקולים של הראיונות שנערכו להם.

בית המשפט העליון דחה את בקשת רשות הערעור בנימוק לפיו היא אינה מעוררת כל שאלה עקרונית אלא עוסקת בנסיבותיהם האישיות של המבקשים, ועל כן אינה עומדת באמת המידה המצמצמת שחלה על בקשות רשות ערעור ב"גלגול שלישי" כאשר הערכאה הראשונה היא בית הדין לעררים.

בית המשפט הוסיף כי התנהלותם הדיונית של המבקשים לאורך ההליך אינה חפה מקשיים, וזאת בשים לב למחדלם להגיש הודעה לבית המשפט המחוזי כפי שנקבע בהחלטתו, דבר שהוביל בסופו של יום למחיקת ערעורם, כשגם בגדרי בקשת רשות הערעור לא ניתן כל הסבר או נימוק למחדל דיוני זה.

רוצים להישאר מעודכנים?

Legal updates signup form

Simple sign up form, found on legal post page footer

"*" אינדוקטור שדות חובה