עמ"נ (מרכז) 39803-09-24 אמקה נ' רשות האוכלוסין וההגירה (7.11.2024)
בית המשפט המחוזי קיבל חלקית ערעור על פסק דינו של בית הדין לעררים, והורה על שחרורו ממשמורת של אזרח ניגריה עד לקבלת החלטה עדכנית של משרד הפנים בעניינו.
המערער הוא אזרח ניגריה אשר נישא לאזרחית ישראל ולהם שני ילדים משותפים, החל בהליך המדורג להסדרת מעמדו בישראל, ובמסגרת זו קיבל רישיון ישיבה מסוג א/5 שפקע. בחודש ינואר 2023 המערער הורשע בעבירה של יבוא סם מסוכן, ובשל כך הוחלט שלא לאפשר לו להשלים את ההליך המדורג.
בחודש יולי 2024 המערער סיים את ריצוי עונשו, הועבר אל יחידת האכיפה של משרד הפנים, והוצאו נגדו צווי משמורת והרחקה. המערער הגיש ערעור לבית הדין לעררים נגד צו ההרחקה, ובית הדין קבע שמשרד הפנים ישקול מחדש את ההחלטה בעניינו בכפוף לכך שהמערער יגיש בתוך 14 ימים תגובה בעניין הפלילי ויתמוך אותה בתצהיר. בית הדין הוסיף שעד לקבלת החלטתו העדכנית של משרד הפנים, המערער יוחזק במשמורת.
במסגרת ערעור על פסק דינו של בית הדין לעררים, בית המשפט המחוזי דחה את בקשת המערער להתערב בהנמקת בית הדין לעררים בנוגע להחזרת עניינו לבחינת משרד הפנים.
באשר לסוגיית המשמורת – בית המשפט המחוזי קבע כי אמנם לבית הדין לביקורת משמורת נתונה הסמכות לדון בעניין זה, אך נוכח העובדה שגם בית הדין לעררים מוסמך לדון במשמורת במסגרת הליך בעניין צו ההרחקה, ונוכח העובדה שבית הדין לעררים קבע שהמערער יישאר במשמורת עד קבלת החלטה עדכנית, על בית המשפט המחוזי לדון בשאלת המשמורת לגופה.
בית המשפט קבע כי יש לתת משקל נמוך לכך שהמערער נכנס לישראל בתחבולה, שכן מאז שנכנס לישראל קיבל רישיונות ישיבה שונים. כמו כן נקבע שמיצוי הליך פלילי וריצוי עונש פלילי מהווה שיקול משמעותי ונכבד נגד המשך החזקתו של שוהה בלתי חוקי במשמורת לאחר ריצוי עונשו. בית המשפט ציין שהמערער מוחזק במשמורת מזה כארבעה חודשים מאז סיים לרצות את עונשו; כי יש לשקול את היותו אב לשני קטינים; וכי יש לשקול את העובדה שעד לקבלת החלטה עדכנית בעניינו, החזקתו של המערער במשמורת תהיה שלא לצורך הרחקה.
נוכח שיקולים אלה, בית המשפט הורה על קבלת הערעור ועל שחרור המערער ממשמורת בתנאים שנקבעו בהחלטה, ובהם התייצבות חודשית והפקדת ערבון כספי.