עמ"נ (ת"א) 41621-09-19 אופרטי נ' רשות האוכלוסין וההגירה (21.5.2023)
בית המשפט המחוזי – במסגרת ערעור על פסק דינו של בית הדין לעררים, שקבע שניתן להרחיק את המערערים על אף שיש בעניינם בקשה תלויה ועומדת לקבלת מעמד מטעמים הומניטריים – קבע את התנאים שיש לקיים בריאיונות עם ילדים העומדים בפני גירוש מישראל כדי לבחון את טובת הילד.
המערערים הם אם אזרחית נפאל ושני ילדיה הקטינים, שנולדו בישראל ולומדים במערכת החינוך הישראלית ושאביהם אזרח הודו החי בישראל ושאינו מועמד לגירוש. הילדים הם אזרחי הודו. המערערים נעצרו בשנת 2019 והוצאו נגדם צווי הרחקה ומשמורת. בהמשך הם שוחררו בערבות וניתן צו זמני למניעת הרחקתם מישראל עד לסיום ההליכים בערעור.
בשנת 2020 המערערים ביקשו כי ייערך להם ריאיון בהתאם להנחיות שפרסם משרד המשפטים בשנת 2019 בנוגע להרחקת קטינים. בית המשפט קבע כבר בשנת 2020 כי יש לקיים ראיון שייערך על ידי עובד סוציאלי אולם מאז לא התקיים ריאיון בשל מחלוקות הנוגעות למתכונתו של הריאיון.
בית המשפט עמד על כך שכבר בשנת 2019 משרד המשפטים קבע שגירוש משפחות עם ילדים מחייב עריכת שימוע לילדים, וכי רשות האוכלוסין וההגירה תקבע נהלים המסדירים את התנאים והפרוצדורות לעניין שמיעת ילדים, אולם עד כה לא נקבעו נהלים כאלה.
בית המשפט קבע שבכל הליך שמקיימת רשות האוכלוסין וההגירה, שנועד להעריך את טובת הילד (ולא רק הליכים לפני הרחקה), צריכים להתקיים מספר תנאים – יש לקיים ריאיון עם עובד סוציאלי המתמחה בעבודה עם ילדים ועבר הכשרה ייעודית, דוגמת ההכשרה של עובדים סוציאליים לפי חוק הנוער; יש לקיים את הריאיון בסביבה הטבעית של הילד או לכל הפחות במקום ידידותי לילדים; יש לאפשר לילדים זכות למלווה לבחירתם ולקיים את הריאיון ללא נוכחות של נציג רשות האוכלוסין; יש לקיים את הפגישות לכל אחד מן הילדים בנפרד; יש להקדיש זמן סביר לכל פגישה; על חוות הדעת להיות מבוססת גם על גורמים מקצועיים המלווים את הילדים באופן שוטף, כמו הצוות החינוכי ועובדי הרווחה המלווים את המשפחה; יש לדאוג להכנה מתאימה של הילדים לפגישה.