תכנית למתן סיוע משפטי למבקשי מקלט ולפליטים פרו בונו

היא"ס מפעיל תכנית למתן סיוע משפטי למבקשי מקלט, ללא תשלום, בסוגיות משפטיות הנובעות מהצורך בהסדרת מעמדם ובנושאים אזרחיים נוספים. בתכנית מתנדבים עורכי דין וסטודנטים למשפטים אשר עוברים הכשרה על ידינו. כחלק מההכשרה השוטפת, אנחנו מפיצים עדכונים משפטיים.

freedom with visa 2

רקע

רבים ממבקשי המקלט בישראל עוברים כיום הליכים לקביעת מעמד פליט. אף שמרביתם (ביניהם נשים, ילדים וקרבנות סחר ועינויים), מגיעה מאזורי מצוקה מהקשים בעולם, ממדינות בהן מתקיימת רדיפה שיטתית על רקע דת וגזע, ומופרות זכויות אדם בסיסיות באופן שיטתי, אחוזי ההכרה בפליטים בישראל הינם כמעט אפסיים.

במקביל, משרד הפנים מוציא יותר ויותר צווים מנהליים לשלילת חירותם של מבקשי מקלט, ומורה להם להתייצב במתקן השהייה "חולות" שבנגב או בכלא "סהרונים". אזרחי סודן ואריתריאה שאינם כלואים, מחזיקים ברישיון ישיבה בישראל שכתוב עליו שאינו מהווה רישיון עבודה, אף כי המדינה הודיעה כי לא תנקוט בהליכי אכיפה כנגד העסקתם. רישיון זה אינו מקנה להם זכויות סוציאליות בסיסיות.

למבקשי המקלט הזכות לנקוט בהליכים משפטיים לתקיפת החלטות מנהליות הנוגעות להם, וכן קיימות פרוצדורות שונות להבטחת זכויותיהם. עם זאת, רבים מהם מוגבלים ביכולתם לממש את זכויותיהם, בשל היעדר מודעות לזכויותיהם, בשל קשיי שפה, בשל קושי לממן ייצוג משפטי ובשל היותם מורגלים למסורת של דיכוי במדינות מוצאם, ללא הגנה של מערכת המשפט. על כן, הם זקוקים לייצוג משפטי איכותי שיסייע להם לממש את זכויותיהם ולמנוע מהם מעצר או אף גירוש למקום בו נשקפת סכנה לחייהם.

מטרת התכנית היא להעניק להם גישה לייעוץ ולייצוג משפטי, באופן שיאפשר להם לממש את זכויותיהם, בהן זכות הגישה לערכאות, לסייע למערכת המקלט בישראל לתפקד בסטנדרטים הראויים לה, ולהכשיר את עורכי הדין העמיתים לייצג מבקשי מקלט. הביקוש לייצוג משפטי הולם והמחסור בעורכי דין בעלי מומחיות בתחום מזמנים כר פורה של הזדמנויות לפעילות משמעותית ומתגמלת בייצוג משפטי של פליטים המבקשים הגנה בישראל.

התכנית נתמכת על-ידי קרן Michael B. Rukin Fundation, נציבות האו"ם לפליטים ועוד.

 איך מצטרפים?

קבוצת העמיתים הבאה תפתח לקראת ספטמבר 2021. ניתן לשלוח קורות חיים בהתאם לפרטים במודעה: למודעה ולמסמך שאלות ותשובות לחצו כאן

כיצד פועלת התכנית

עמיתי התכנית, עורכי ועורכות דין וסטודנטים למשפטים, זוכים להשתלמות בדיני פליטים במשפט הישראלי והבינלאומי, שמועברת על ידי מיטב המומחים בתחום. אנו מלווים את עמיתי התכנית בכל שלבי הייצוג, לרבות יעוץ שוטף, גיבוש אסטרטגיה בתיק ועריכת מחקר משפטי תומך.

התכנית מעניקה ייצוג למבקשי מקלט שאינם במשמורת בתחומים של הסדרת מעמד ודיני משפחה. תיקים מופנים אלינו על-ידי ארגונים אשר מסייעים למבקשי מקלט במגוות תחומים, אשר מספקים לנו סיכום של התיק, ומופנים לייצוג לאחר בחינת סיכוייו המשפטיים של התיק על ידינו.

סיפורי הצלחה

*השמות שונו והפרטים טושטשו לצורך שמירה על פרטיות הלקוח.

בתו ובן זוגה של גבריאל, מבקש מקלט מאריתריאה, נפלו קורבן לפשע שנאה בירושלים, עת נשלך בקבוק תבערה נזרק על ביתם, וגרם להם לכוויות קשות בכל גופם. בתו של גבריאל הייתה אז בהריון, ומאז האירוע מתקשה בן זוגה לצאת מהבית ולכלכל את בנם בשל מצבו הרפואי. גבריאל התגייס לעזרתם, ועל אף גילו המבוגר הוא עובד שישה ימים בשבוע בניקיון רחובות. כשזומן למתקן "חולות", חשש כי נכדו הפעוט יוותר ללא כל תמיכה. עו"ד אמיר פלד, אשר מייצג את גבריאל פרו-בונו, הגיש ערר בעניינו, וקיבל צו ארעי שמנע את כליאתו עד להכרעה בערר, אשר בזכותו ממשיך גבריאל לדאוג למשפחתו.

מרים, אישה מבוגרת, נמלטה מאריתריאה, שם שולט משטר רודני שמדכא באלימות ובכליאה ממושכת כל התנגדות פוליטית, עקב אלימות בעלה לשעבר ואיומיו כי ילשין לממשלה על פעילותה האופוזיציונית. היא הגיעה בטיסה עם קבוצת צליינים נוצרים, עזבה את הקבוצה ופנתה להגיש בקשת מקלט. משרד הפנים סירב להכיר בה כאריתראית וקבע שהיא אתיופית, כיוון שנולדה בטרם זכתה אריתריאה לעצמאות מאתיופיה. בשל כך, מרים הייתה כלואה שלוש שנים ומששוחררה – נותרה ללא כל אשרה שמאפשרת לה להתקיים. עו"ד כרמל פומרנץ ייצגה את מרים פרו בונו והגישה ערר בעניינה, במסגרתו הציגה מכתב משגרירות אתיופיה שהיא אינה אזרחית המדינה וכן מכתב משגרירות אריתריאה שמזהה אותה כאריתראית. בעקבות הערר, משרד הפנים הכיר בה כאריתראית, וכך ט' חוסה תחת ההגנה הקבוצתית שמוקנית בישראל לאריתראים אשר מגינה עליה מגירוש וממעצר.

רבים ממבקשי המקלט שהגיעו לישראל סוחבים איתם טראומות מארץ מוצאם או מתלאות הדרך. כזה הוא האגוס, מבקש מקלט שנמלט מאריתריאה לאחר שהוחזק שם בכלא ועבר עינויים קשים, בשל התנגדותו למשטר הרודני במדינה ולשירות הצבאי הכפוי בה, אשר שקול לעבדות ויכול להמשך עשרות שנים. כשנמסר לו לאחרונה כי  עליו להתייצב במתקן "חולות" שבו הזיכרונות מהכלא באריתריאה והציפו אותו. ייצוגו על ידי עו"ד מורן גור, אשר ייצגה אותו פרו-בונו ועמדה על מצבו הנפשי, הוביל לשחרורו. לאחר תקופה ארוכה בה היה במצוקה, ולא יכול היה לממן ייצוג משפטי, האגוס יודע שיש לו למי לפנות לעזרה. הוא מוקיר תודה על העזרה שקיבל, ושב ליצור אמנות כמקודם.