בית הדין לצדק של האיחוד האירופי – הדין החל על בקשות מקלט המבוססות על אלימות במשפחה

Case C‑621/21 Intervyuirasht organ na DAB pri MS (Women who are victims of domestic violence), 16 January 2024

בית הדין לצדק של האיחוד האירופי התייחס לדין החל בעניין בקשות מקלט המבוססות על אלימות במשפחה.

WS היא אישה טורקית ממוצא כורדי. בבקשתה למקלט, שנבחנה על ידי הרשויות בבולגריה, היא טענה כי נכפו עליה נישואים בגיל 16, וכי בעלה נהג להכותה. היא עזבה את בעלה הראשון, נישאה בנישואים דתיים לאדם אחר, ולאחר מכן התגרשה מבעלה הראשון חרף התנגדותו. לפי טענתה היא חוששת שמשפחתו של בעלה הראשון תהרוג אותה אם תשוב לטורקיה.

הרשויות בבולגריה דחו את בקשתה לקבלת הגנה בינלאומית בנימוק לפיו אלימות במשפחה או איומים מצד בעלה אינם רלוונטיים לבקשת המקלט, ובנימוק לפיו לא התלוננה נגד בעלה במשטרה בטורקיה לפני שעזבה את המדינה. במסגרת ההליכים המשפטיים שהתנהלו בעניינה, בית המשפט בבולגריה הפנה אל בית הדין לצדק של האיחוד האירופי שאלות בנוגע לפרשנות הדין האירופי בהקשר לעניינה של מבקשת המקלט.

בית הדין לצדק של האיחוד האירופי קבע שיש לפרש את דירקטיבת האיחוד האירופי בעניין מתן הגנה בינלאומית והגנה משלימה, באופן העולה בקנה אחד עם אמנת איסטנבול, העוסקת באלימות נגד נשים, והמכירה באלימות נגד נשים כצורה של רדיפה. בנוסף, בית הדין קובע כי יש להתייחס אל נשים כקבוצה חברתית בהתאם לדירקטיבת האיחוד, ולכן נשים עשויות להיות זכאיות להגנה בינלאומית אם הן חשופות במדינות מוצאן לאלימות פיזית או נפשית, לרבות אלימות מינית ואלימות במשפחה, בשל המגדר שלהן.

בית הדין הוסיף כי גם במקרים בהם הן אינן זכאיות להכרה בהן כפליטות, נשים עשויות להיות זכאיות להגנה משלימה, ובכלל זה במקרים בהם קיים סיכון אמיתי להריגתן או להיותן חשופות לאלימות על ידי בני משפחה או חברי הקהילה במדינת המוצא בשל חריגה מנורמות תרבותיות, דתיות או מוסריות.

רוצים להישאר מעודכנים?

Legal updates signup form

Simple sign up form, found on legal post page footer

"*" אינדוקטור שדות חובה